Fil. Tri Susanna Kokkonen

Holokaustiasiantuntija, filosofian tohtori Susanna Kokkonen on asunut Israelissa yli kymmenen vuotta ja matkustaa ympäri maailmaa puhumassa Israelista, holokaustista ja antisemitismistä.

Kokkosta on kutsuttu holokaustin kristityksi lähettilääksi. Kokkonen kertoo, että vaikka holokausti kohtasi juutalaista kansaa, koko maailma voi oppia siitä. Hän haluaa, että holokaustia ei unohdeta ja että sen sijaan historian avulla opitaan, kuinka ihmiset toimivat kriisissä ja kuinka kansanmurha tapahtuu.

Kokkonen toimi yli kymmenen vuotta Yad Vashemin Kristittyjen Ystävien johtajana Israelissa. Hän opasti kristittyjä vierailijoita Yad Vashemissa sekä vastasi kristillisen johtajuusseminaarin järjestelyistä. Ennen Yad Vashemia Kokkonen työskenteli Euroopan parlamentissa Brysselissä sekä Suomen suurlähetystössä Tel Avivissa. Kokkonen suoritti holokaustiopintoihin kuuluvan tohtorintutkintonsa Jerusalemin Heprealaisessa yliopistossa vuonna 2004. Hänen väitöskirjansa aihe koski juutalaispakolaisia sodanjälkeisessä Italiassa 1945–1951.

Kokkosen kirja ”Matka holokaustiin: Juutalaisviha Raamatun ja historian valossa” julkaistiin Suomessa ensimmäisen kerran 2014 ja sen toinen painos ilmestyi 2017. Kirjan ruotsinkielinen painos ”Vägen till Förintelsen” julkaistiin 2018. Kirja ”Journey to the Holocaust” ilmestyi englanniksi 2020. Kokkonen puhuu sujuvasti kuutta kieltä ja on suosittu lempeän, suoran ja selkeän puhetapansa vuoksi. Hänen puheensa koskettavat sydämiä, inspiroivat toimimaan ja sovittavat ihmiset heidän menneisyytensä kanssa.

Marraskuusta 2018 lähtien hän on ollut mukana auttamassa slummin lapsia Nairobissa, Keniassa sekä opettamassa juutalaisvihasta ja erityisesti kristittyihin kohdistuvasta vainosta HOPE projektinsa kautta. Hän kirjoittaa säännöllisesti kotimaa24.fi sivustolla; toimii Patmos radion blogistina sekä kirjoittaa englanniksi Times of Israel verkkojulkaisussa.